Kalıp Tesviye İşlemi
Kalıp tesviye işlemi, kalıp parlatma işleminin başlangıç aşamasıdır. Bu aşamada kalıpta ilk işlemeden dolayı meydana gelen takım izleri, çizgiler yok edilir, düzeltilmesi gereken ölçüler, motif işlemleri, kalıpta verilecek radyuslar, ürün çıkış açıları ve payları veya kalıbın işleme esnasında yapılan bazı hataların düzeltilmesi işlemidir. Bu aşamada hem eğeleme makineleri hem de döner (spiral) el aletleri kullanılabilir.
Tesviye aşamasında kullanılan başlıca sarf malzemeler ise şunlardır:
Eğeler
Elmas ve çelik olmak üzere iki çeşit eğe vardır. Daha uzun ömürlü olmasından dolayı elmas kaplamalı eğeler daha fazla tercih edilmektedir.
Eğeler elle kullanılabildiği gibi, makinalar ile de kullanılabilmektedir. Eğelerin eğeleme makinaları ile kullanılması tavsiye edilir. Elmas eğeler, çoğunlukla ısıl işlem ve erozyon işlemi görmüş çeliklerde kullanılır, çelik eğeler ise ısıl işlem görmemiş çeliklerin alıştırılmasında, tesviye ve polisaj işlemlerinde kullanılır.
Eğeler İçin Birkaç Örnek
Spiral Taşlar
Alüminyum oksit veya silikon karpit tozlarından üretilmiştir. 2,35mm, 3mm ve 6mm şaft çaplarında, değişik form ve ölçüleri mevcuttur. Döner el aletleri ile 20.000 – 25.000 d/dk hızlarında kullanılması tavsiye edilir.
Saplı taşların çok hızlı talaş kaldırma özelliği vardır. Genelde radyuslu yüzeylerde tercih edilmelidir. Düz yüzeylerde dalmalar ve oyukluklar oluşabilir. Bu nedenle çok dikkatli kullanılmalıdır. Çalışma esnasında yüksek devir tercih edilmelidir.
Salgısız dönebilen, hafif döner aletler tercih edilmelidir. Yüzeye çok hafif baskı ve bir noktada fazla bekletmeden sürekli olarak sağa ve sola hareket ettirerek kullanılmalıdır.
Spiral Taşlar İçin Birkaç Örnek
Zımparalar
Bu ürünlerin yaprak zımpara, rulo zımpara, silindirik zımpara ve disk şekillerinde üretilmiş çeşitleri mevcuttur.
Alüminyum oksit ve silikon karpit olmak üzere 2 tipte zımpara mevcuttur. Alüminyum oksit model zımparalar daha hızlı talaş kaldırma özelliğiyle birlikte daha kaba iz bırakır. Silikon karpit model zımparalar ise, daha az talaş kaldırır fakat daha temiz yüzey bırakır. Tesviye aşamasında kullanılabildiği gibi, ince kum zımparalar ile ön parlatma işleminde de rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Bez zımpara işlemlerinde yumuşak JFF serisi ürün tercih edilmelidir.
Zımparalar İçin Birkaç Örnek
Gaztaşları
Kalıp parlatma işleminde ve tesviye aşamasında en çok tercih edilen malzeme gaztaşıdır. Alüminyum oksit ve silikon karpit olmak üzere 2 ana grupta toplanır. Sertlik ve yağ bağlayıcı özelliklerine göre çeşitleri mevcuttur. Gaztaşlarının değişik ölçü, kum ve modelleri vardır.
İdeal bir gaztaşı, kesme işlemini yaparken kumunu dökerek çalıştığı yüzeyin formunu alandır.
Gaztaşı Kalıp üzerinde kesik çizgiler yerine uzun çizgiler bırakmalıdır. Eğer kesik çizgi oluşuyorsa taş çeliği yırtıyor demektir. Bu durumda daha yumuşak bir taşla çalışmak gerekir.
Gaztaşları tercihe ve tecrübeye göre, makine veya el ile kullanılabilir. Gaztaşları nemlendirici sıvı ile kullanılmalıdır.
Gaztaşları İçin Birkaç Örnek
Seramik (Fiberglas) Gaztaşları
Cam elyaf, fiber karbon tekniği, elmas tozları karışımı ve nano teknoloji ile üretilmiş mükemmel bir polisaj ürünüdür. Seramik gaztaşları lifli yapısından dolayı esnek ve kırılmaya karşı dayanıklıdır.
Gaztaşlarında en ince ölçü 1,5mm kalınlığında olduğundan dolayı dar kanallarda çalışma özelliği sunmuyor ve ürün çabuk kırılıyor.
Seramik gaztaşları ise 0,5mm ve 1mm incelikte üretildiği ve kırılmaya karşı dayanıklı olduğu için her türlü dar kanallarda ve federli çeliklerde polisajı çok hızlı ve çok kolay bir şekilde yapma imkânı sağlar. Seramik gaztaşlarının yüzeyde bıraktığı iz, gaztaşına göre daha çok ince ve temizdir. Eğeleme makinelerle seramik gaztaşlarından çok kısa süre içinde iyi netice almak mümkündür.
Seramik gaztaşları, ultrasonik makine ile kullanıldığında en üst düzeyde verim sağlar. Bu ürünleri tutucu yardımı veya el ile de kullanılabilirsiniz.
Kullanıcıya kolaylık sağlanması için ürün kum ölçüleri renklendirilmiştir.
Seramik (Fiberglas) Gaztaşları İçin Birkaç Örnek
Ringler
Elmas ve pirinç ringler 2 ayrı model de tesviye ve yüzey düzlemselliği aşamasında kullanılır. Hem döner aletle hem de eğeleme aparatı ile rahatlıkla kullanabilirsiniz. Elmas olanlar, sinterize edilmiş gerçek elmas olup kaplama değildir.
Pirinç ringler ise elmas pasta ile birlikte kullanılır. Özellikle düzlemsellik gerektiren tüm yüzeylerde tercih edilmelidir.
Ringler İçin Birkaç Örnek
Fırçalar
Pirinç, impax, yün ve kıl olan polisaj fırçaları; kaba mikron elmas pasta kullanıldığında çok hızlı polisaj yapma imkânı sağlar.
14 ve daha yüksek mikron elmas pastalar kullanıldığında yüzeydeki tüm çizikleri, erozyon kumlarını ve paslı yüzeyleri çok rahat polisaj yapma imkânı sunar.
Döner aletlere takılarak kullanılabilen fırçalar, kalıbı oymaması için dikkatli kullanılmalıdır.
Fırçalar İçin Birkaç Örnek
Kalıp tesviye aşamasında dikkat edilecek hususlar için lütfen burayı tıklayınız.