Kalıp parlatma teknikleri konusunda dikkat edilmesi gerekenlerin başında spiral eğeleme makinelerinin seçimine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Yüksek devirli olmalarından dolayı her türlü tesviye ve polisaj işlemleri için ideal el aletleridir. Bu aletlerin ucuna her türlü polisaj ekipmanı takılarak çok rahat parlatma işlemleri yapılır.
Döner el aletleri ile hem tesviye, hem de polisaj yapabilirsiniz.
Döner el aletlerinde takım sıkma çapları genellikle 2,35mm, 3mm ve 6mm’dir. Bu cihazlarda çok yüksek dönme hızları olduğundan dolayı özellikle son parlatma işlemlerinde, kaba tesviyelerde, kalıp alıştırmalarında, seri olarak çalışma imkânı sağlar. Aletler Çok yüksek hızlara ulaşabildiği için dikkatli kullanmak gerekir. Aksi takdirde kalıpta dalma ve oyukluklar meydana getirebilir. Salgı yapmayan, eli yormayan, hız ayarı hassas olan model ve cihazlar tercih edilmelidir.
Döner aletleri 3 grupta toplayabiliriz. Bunlar:
- Spiral motoruna takılarak çalışanlar
- Hava ile çalışan (Pnömatik) döner aletler
- Mikromotorlu (Elektronik) döner aletler
Spiral Motoruna Takılarak Çalışan Makineler
Döner alet gücünü spiral motorundan alır. Hız ayarı motora bağlı olan ayak pedalı veya reostadan ayarlanır.
Motorun devir sayısı ile orantılı olarak devir sayısı belirlenir. Motora bir spiral yardımı ile bağlandığından hareket kabiliyeti nispeten sınırlıdır. Birçok polisaj tekniği için ideal bir makinadır. Hız ayarı ayak pedalına basılarak yapılır. Değişik modellerdeki geçme kafaları sayesinde, çok hızlı ve pratik bir şekilde değişim yapıldığı için profesyonel polisajcılar için çok tercih edilen bir üründür.
Spiral Motora Takılarak Çalışan Makineler İçin Birkaç Örnek
Hava İle Çalışan (Pnömatik) Makineler
Bu tip döner aletler, güçlerini kompresörden alırlar. Dolayısıyla oldukça güçlü ve çok yüksek devirlere (60.000-70.000 dev/dk.) çıkabilirler. İnce bir hava hortumu ile kompresöre bağlandığından, atölyenin her tarafında rahatça çalışma imkânı sağlar.
Hız ayarları döner alet üzerindeki düğmeden yapılabildiği için, hassas ayar yapmak mümkündür.
Bu tür el aletleri hava ile çalıştığından dolayı ısınma yapmaz.
Hava İle Çalışan (Pnömatik) Makineler İçin Birkaç Örnek
Elektronik (Mikro Motorlu) Makineler
Bu aletler, elektronik bir güç ünitesine bağlanarak çalışır. Güç ünitesinden devir ayarları ve iki yönlü olarak dönme yapmaları sağlanır, bu cihazda sağdan-sola, soldan-sağa dönme işlemi yapabilir.
Cihazlar mikro motorlu olduklarından dolayı çok hassas ve sıfır balanslıdır. Takım değişimleri çok pratiktir. Motor ve ön başlık kısımları değişebilir olduğu için, aynı motorla düz spiral, 90 dereceli, 120 dereceli 45 dereceli, sağ-sol hareket eden eğeleme kafasını çok rahatlıkla kullanabilirsiniz 15.000 devir ila 55.000 devir arasında değişen motor devirlerine sahiptir.
Kaynak tesviyesi, alıştırma işlemleri ve hassas parlatma işlemlerinde en ideal üründür.
Ürünün elektrik bağlantısını sağlayan kısım, telefon kablosu biçimindeki kordonlardan oluştuğu için, kullanıcıya çok rahat hareket etme imkânı sağlar.
Elektronik (Mikro Motorlu) Makineler İçin Birkaç Örnek
Kalıp parlatmada kullanılan doğrusal (ileri-geri) hareketli el aletleri için lütfen burayı tıklayınız.